بازاریابی چریکی یک تاکنیک غیر متعارف تبلیغاتی است که مطمئناً میتواند توجه مخاطبان خود را بدست آورد این سبک بازاریابی بر اساس فعالیتهای غیرمنتظره و خلاق عمل میکند که به آن بازاریابی پارتیزانی (به انگلیسی: Guerilla Marketing) نیز میگویند.
هنر استفاده از ایده های غیر معمول و اصیل برای تبلیغ چیزی را بازاریابی تهاجمی می نامند
بازاریابی چریکی یک استراتژی تبلیغاتی است که در آن یک شرکت از تعاملات غافلگیرانه یا غیر متعارف برای تبلیغ یک محصول یا خدمت استفاده میکند. مزیت غیره منتظره بودن است که منجر به عکس العملهای عاطفی چون خنده، شوک و ناراحتی میشود. میتوان با استفاده از گوریلا مارکتینگ یا در واقع همان بازاریابی پارتیزانی، کاملاً به نفع یک کسب و کار استفاده کرد وبه ارتقاء یک برند خاص کمک شایانی نمود.
انواع مختلف بازاریابی پارتیزانی
آژانسهای تبلیغاتی از طریق ایدههای خلاق و غیره منتظره که بهطور شگرفی یک محصول خاص را به زندگی روزمره مردم مرتبط میکند، عکس العملهایی چون گریستن، خندیدن، تعجب کردن و … را در مخاطب ایجاد و از این واکنشهای طبیعی به نفع یک برند خاص استفاده میکنند. تبلیغات پارتیزانی از تنوع بسیار زیادی برخوردار است که در ادامه مشاهده میفرمایید:
- بازاریابی پارتیزانی محیطی (Ambient marketing)
در این ویدئو می توانید یک کمپین بازاریابی محیطی از سوی کوکاکولا را مشاهده کنید. این شرکت یک دستگاه کک مخصوص در ایستگاه اتوبوس در یکی از شهرهای سوئد قرار داد.
- بازاریابی پارتیزانی مردمی (Grassroots marketing)
- بازاریابی پارتیزانی ویروسی (viral marketing)
- بازاریابی پارتیزانی حضوری (Presence marketing)
- بازاریابی پارتیزانی پوستری (Wild postings)
- بازاریابی از طریق بسته دستمال کاغذی (Tissue-pack advertising)
- بازاریابی پارتیزانی پنهان (Undercover marketing/ buzz marketing)
- بازاریابی پارتیزانی ساختگی (Astroturfing)
- بازاریابی پارتیزانی جایگزین (Alternative Marketing)
- بازاریابی پارتیزانی تجربهای (experiential advertising)
بازاریابی چریکی یک استراتژی تبلیغاتی نامتعارف است که سعی میکند با حداقل هزینه مالی، بیشترین بازخورد را داشته باشد.
اساس بازاریابی چریکی
اساس بازاریابی چریکی از حرکات غیرقابلپیشبینی و غافلگیرکننده برای برنده شدن در بازار رقابتی است. بازاریابی پارتیزانی برای اولین بار در سال 1984 و با یک کتاب ساده به قلم لِویسون به جهان معرفی شد. اما در حال حاضر بیش از 35 کتاب، یک اتحادیه، یک سایت غنی با خبرنامه، فایلهای صوتی تصویری بسیار، سازمانی مشاورهای، ستونهایی در روزنامههای بین المللی، مجلات، اینترنت و همایشها و سمینارهای مختلف در بسیاری از کشورها در مورد این روش بازاریابی و نمونههای مختلف آن وجود دارد و البته همچنان منابع آن با سرعت بالایی در حال رشد و گسترش است.
بازاریابی چریکی به راحتی قابل پیادهسازی بوده و هزینه مالی آن بسیار پایین است. با اینحال، میتواند یک تاثیر قابل توجه در مخاطب داشته باشد و برند را به شکلی جذاب و خلاقانه به مشتری معرفی نماید.
البته شکی نیست که شرایط فعلی اقتصاد جهانی نیز در محبوبیت بازاریابی چریکی نقشی موثر داشته است. هزینههای تکنولوژی روز به روز کاسته میشود و محبوبیت آن، روز به روز، افزوده. دولتها نیز در حال ارائه تسهیلات بیشتر به کسب و کارهای کوچک هستند تا فرصت رشد آنها را فراهم کنند و از آن طرف، قوانین بیشتری برای کسب و کارهای بزرگ وضع میکنند. نکته آخر اینکه آگاهی مردم در حال رشد است و دیگر کمتر از قبل گول نام برندها را میخورند. نتیجه تمام این موارد آن بوده که فرصت بیسابقهای برای ترقی کسب و کارهای کوچک به وجود آید و شاهد افزایش تصاعدی تعداد آنها باشیم.
این بازاریابی به بودجه های کلان نیاز ندارد و تنها بر پایه متعجب و شوکه کردن مخاطبان عمل میکند
البته نباید فقط قسمت خوب ماجرا را ببینیم. درست است که کسب و کارهای کوچک در سالهای اخیر بیشتر شدهاند، اما بسیاری از همین کسب و کارهای کوچک، به دلیل عدم بازاریابی درست بود، با شکست روبرو شدهاند.
در چنین شرایطی، بازاریابی چریکی همچون یک فرشته نجات برای کسب و کارهای کوچک بوده و به عنوان یک روش قابل فهم و ساده، توانسته یک فرصت رقابتی عالی را در اختیار این تجارتها قرار دهد. راهکار کم هزینۀ آنها، در دنیایی پر هزینه و یک روش بازاریابی ساده، در دنیایی پیچیده و سردرگم.
Guerilla Marketing در هنگام مشاده اگر مانع شما نشود، قطعا توجه شما را به خود جلب کرده و کنجکاوی شما را برمی انگیزد
یکی از بزرگترین مزایای بازاریابی چریکی این است که شما می توانید یک کمپین بازاریابی بسیار موفق ایجاد کنید اما با بودجه بسیار کم.
آناتومی Guerilla Marketing

تاریخچه بازاریابی پارتیزانی
پیشینۀ بازاریابی را میتوان تا چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح تعقیب کرد. یعنی زمانی که اولین مصریها از پاپیروس برای نوشتن پیامهای تبلیغاتی و پوسترهای دیواری استفاده کردند. در حقیقت، چیزی که ما به عنوان تبلیغات سنتی میشناسیم، به تدریج و طی قرنها کامل شده است. با اینحال، زمان شکفتن آن به اوایل قرن نوزده میلادی برمیگردد.
هدف اصلی تبلیغات به تدریج از درگیر کردن مخاطب و سرگرم کردن او، به سمت ارائه اطلاعات در مورد محصول و خدمات یک شرکت حرکت میکرد. این موضوع آنقدر جدی شده بود که در دهه شصت، کمپینهای تبلیغاتی صرفاً بر تبلیغات سنگین رادیویی، چاپی و تلویزیونی تمرکز کرده بودند و آژانسهای تبلیغاتی سنتی صرفاً قصد داشتند مشتریان را مجاب به خرید کنند. و طبیعتا… مردم از این وضع خسته شده بودند. زمان تغییر فرا رسیده بود.
در 1984، بازاریابی به نام جی کانرد لویسون، عبارت “بازاریابی چریکی” را در کتابی با همین عنوان معرفی کرد. لویسون در این کتاب، روشهای جالبی برای مقابله با روشهای سنتی بازاریابی را ارائه داد که بر آنها نام بازاریابی چریکی را گذاشته بود. او هدف اصلی بازاریابی چریکی را، پیادهسازی تبلیغات نامتعارف با کمترین بودجه ممکن و کسب اطمینان از دریافت بیشترین بازخورد ممکن تعریف کرد. از نظر لویسون، کمپینهای تبلیغاتی باید شوکه کننده، منحصر به فرد، زیرکانه و حتی گستاخانه باشند.
این روش، در جهان پر خرج بازاریابی سنتی، راهکاری عالی برای بقا به کسب و کارهای کوچک ارائه میداد. در نتیجه، بسیاری از این تجارتها به تدریح به این روش روی آوردند و در نتیجه، تفکر و نگاهی کاملاً جدید نسبت به بازاریابی پیدا کردند.