برای رشد کسب و کار خود به دنبال انتخاب رسانه مناسب هستید؟ با توجه به این که تنوع رسانه ها نامحدود میباشد، و عملکرد آنها در هرنقطه و مکان و فرهنگ گوناگون میباشد علی رغم تحقیقات زیاد محققین نتوانستند قوانین ثابت و ازپیش تعیین شده در این زمینه به دست اورند.
اینکه چه نوع رسانه ای انتخاب شود وظیفه آژانس تبلیغاتی میباشد و با توجه به نوع محصول و مخاطبان هدف انتخاب میگردد. اگر مخاطبین هدف شامل عده زیادی از مردم می شوند، بهترین انتخاب رسانه، تبلیغات محیطی (بیلبورد) است.
در صنعت تبلیغات یکی از مهمترین استراتژیها، استراتژی رسانه یا همان استراتژی انتخاب رسانه تبلیغاتی است که نقش بسزایی را در روند کار ایفا میکند. نقش اصلی استراتژی رسانه پیدا کردن بهترین راه برای انتقال پیام یا مفهوم مورد نظر به مخاطب هدف است.

اهمیت انتخاب رسانه تبلیغاتی
یک برنامه رسانه ای ضعیف موجب عدم موفقیت کل کمپین تبلیغات می شود. به منظور موفقیت در کمپین های تبلیغاتی، رسانه تبلیغاتی مناسب قطعا عنصری حیاتی محسوب می شود. تخصص در مدیریت تبلیغات به این علت که میتواند به صورت مستقیم بر فروش و درآمد و سود شرکتها تاثیر بگذارد، همواره تخصصی ارزشمند بوده و زمینههای شغلی گسترده و متنوعی را برای علاقهمندان به این حوزه ایجاد کرده است.
انتخاب رسانه اثربخش یکی از مشکل ترین تصمیماتی است که مدیر کمپین برای موفقیت برنامه تبلیغاتی اتخاذ می کند.
مدیر کمپین از میان ده ها رسانه صوتی، تصویری، محیطی، چاپی، مستقیم و غیر مستقیم باید موثرترین آن ها را برای کمپین خود برگزیند چرا که کارایی رسانه هدف اصلی برنامه ریزی رسانه های تبلیغاتی و خرید آنان است.
تا بتوان حداکثر بهره را از بودجه تبلیغاتی بدست آورد. زیرا صاحب محصول هزینه سنگینی را برای پخش تبلیغات محصولات خود به رسانه تبلیغات می پردازد.
به منظور موفقیت در کمپین های تبلیغاتی، رسانه تبلیغاتی مناسب قطعا عنصری حیاتی محسوب می شود.
موفقیت در تبلیغات موجب دستیابی به اهداف بازاریابی از قبیل: فروش بیشتر، ایجاد نگرش و نظر مثبت راجع به نام تجاری، ارائه آگاهی بیشتر راجع به محصول، ایجاد تبلیغات دهان به دهان میان مردم راجع به نام تجاری، ایجاد مزیت های رقابتی و… میشود.

ویژگی رسانه اثربخش
- رسانه اثربخش مناسب ترین و مستقیم ترین رسانه ای است که ویژگی های محصول یا خدمت را به مصرف کننده و مخاطب اصلی آن محصول یا خدمت می رساند.
- هر رسانه ای که بتواند پیام را به طور مناسب، موثر و اثربخش به مخاطبان برساند و باعث افزایش فروش محصول یا خدمت بنگاه اقتصادی و یا افزایش ارزش سهام شود رسانه اثربخش خوانده می شود.
- رسانه اثربخش رسانه ای است که بیشترین نقش را در انتقال پیام مؤثر به مخاطب داشته باشد.
- رسانه ای که نقش بیشتری در تأمین هدف و رسالت تبلیغاتی داشته باشد. برای تبلیغات اثربخش تر است
- هر رسانه ای که مخاطبان هدف را به عکس العمل های سودآورانه یعنی انجام عمل خرید محصول یا خدمت ترغیب کند، رسانه اثربخش نامیده می شود.
- رسانه اثربخش رسانه ای است که بتواند پیام فروش و بازاریابی را به گونه ای در مخاطبان درونی کند که آنان را به عکس العمل موردانتظار وادار سازد.
یکی از انواع تبلیغات رسانه ای، تبلیغ یک رسانه در رسانه های دیگر است. رسانه ها می توانند سایر رسانه ها را تبلیغ کنند. افزایش بهره وری در اهمیت انتخاب رسانه در اثر بخشی تبلیغات به شما کمک میکند که به منظور دستیابی به همه اهدافتان، اعم از منحرف کردن توجهها از نام رقیب به نام تجاری شما، افزایش فروش، افزایش سهم بازار و بیشتر دیده شدن در فضای کسب وکار، بودجه بیشتری در اختیار داشته باشید و بدین ترتیب در تثبیت نام تجاری یا برندسازی موفقتر باشید.
اهمیت انتخاب رسانه در اثر بخشی تبلیغات از میان انبوه رسانههای موجود (اعم از تلویزیون، رادیو، سینما، بیلبورد، مجله، روزنامه، شبکههای اجتماعی و …) بسیار مهم است و صاحبان کسب وکار باید در این مقوله حساسیت ویژهای به خرج دهند.
هرگونه ساده انگاری در انتخاب رسانه ارتباط با بازار میتواند صدمات جبران ناپذیری برای تصویر نام تجاری، جذب و وفادارسازی مشتریان و مصارف بودجههای محدود تبلیغاتی داشته باشد و حتی تا آنجا پیش رود که نام تجاری برای همیشه از صحنه بازار خارج شود. رسانه های تبلیغاتی فراوانی وجود دارند.
انتخاب رسانه مناسب برای یک کار تبلیغاتی، گاهی اوقات امری ساده است و در برخی موارد با دشواری همراه است. مهمترین عاملی که برنامه ریزی و انتخاب رسانه را دشوار ساخته این است که انتخاب رسانه مستلزم صرف هزینه است. هزینه نمایش یا انتشار تبلیغ پس از انتخاب رسانه است که مشخص می شود.
ضمنا انتخاب صحیح رسانه می تواند تبلیغ دهنده را به اهداف خویش نزدیک کند. در نتیجه برنامه ریزی موثر و انتخاب صحیح رسانه امر بسیار مهمی است. یکی از ویژگی های انتخاب رسانه برای بسیاری از محصولات این است که رسانه های زیادی برای انتخاب وجود دارند. در واقع تعداد رسانه ها در طول چند سال گذشته توسعه چشم گیری داشته است.
مثلا در سالیان اخیر شاهد حضور و رشد اینترنت به عنوان یک رسانه بوده ایم. ما در دوره ای به سر میبریم که توسعه و افزایش رسانه ها زیاد بوده و به آینده ای چشم داریم که در آن افزایش رسانه ها چه به لحاظ ملی و چه به لحاظ بین المللی ادامه خواهد داشت.
بنابراین در انتخاب رسانه می بایست از میان گزینه های موجود، یک یا چند رسانه را که می توانند اثربخش باشند، انتخاب کرد. فرآیند انتخاب رسانه یک فرآیند حذفی است.

مراحل اصلی این فرآیند شامل موارد زیر است:
- تدوین اهداف برای رسانه
- ارزیابی گزینه های موجود، تدوین برنامه کلی رسانه برای تحقق اهداف از پیش تعیین شده
- توافق در مورد فهرست تهیه شده
- تدوین برنامه نهایی از رسانه هایی می توان از آنها استفاده کرد
- خرید فضا یا زمان لازم
- برسی پخش تبلیغات و سپس سنجش تعداد مخاطبانی که در معرض تبلیغ قرار گرفته اند
- پرداخت هزینه فضا و زمان
در برنامه ریزی رسانه می بایست کلیه گزینه های موجود را بررسی و آنها را با یکدیگر مقایسه کرد. هدف، رساندن پیام به مخاطبان هدف است.
چه رسانه تبلیغاتی باید برای انتقال پیام انتخاب شوند؟
یکی از مهمترین دغدغه های هر کسب و کاری دراجرای کمپین های تبلیغاتی و بازاریابی انتخاب نوع رسانه است. اولین اصلی که پیش ازنوع رسانه تبلیغاتی باید انجام شود نوع رویکرد برای کسب و کارها است. دونوع رویکرد در انتخاب رسانه تبلیغاتی در دسترس است:
رویکرد تمرکز رسانه ای: صاحبان کسب و کار تمامی بودجه کمپین های تبلیغاتی خودرا تنها برروی چند رسانه تبلیغاتی متمرگز میکنند و دیگر رسانه ها را حذف میکنند. معمولا این رویکرد زمانی اتفاق می افتد که کسب وکار ها نسبت به اثربخشی رسانه های مختلف مطمئن نیستند و خطر ریسک کردن را منطقی نمی دانند، و همچنین تصور میکنند که حضور درتمامی رسانه ها ممکن است مردم را به اشتباه بیندازد. و ا معروف شدن محصول، رقیبان هم شناخته شده تر شوند و از انها سود ببرند.
رویکرد پراکندگی رسانه ای: در رویکرد پراکندگی رسانه ای کسب وکارها درکمپین تبلیغاتی خود بدون محدودیت عمل کرده و بابودجه ای درتمامی کانال های ارتباطی ممکن حضورمیابند ومخاطبان بیشماری را هدف قرارمیدهند.
رسالت رسانه تبلیغاتی
رسانه ها کانال هایی هستند که اغلب مخاطبان زیادی دارند و می توانند تاثیر زیادی در رفتار این مخاطبان
بگذارند. اهداف تبلیغات میتواند متفاوت باشد. از اطلاع رسانی گرفته تا ترغیب مخاطبان به خرید از رسانه از جمله اهدافی هستند که تبلیغات دنبال می کند.
- رسانه تبلیغاتی وظیفه انتقال پیام تبلیغاتی را به مخاطبان و واداشتن این افراد به تعامل با این پیام را دارد.
- رسانه تبلیغاتی وظیفه انتقال پیام تبلیغاتی را به مخاطبان و واداشتن این افراد به تعامل با این پیام را دارد.
- رسانه تبلیغاتی سبب می شود که نرخ تعامل با مشتریان بالاتر رفته و بازخورد بهتری نیز از آن ها دریافت شود.
- با افزایش بازخورد، برند اعتبار بیشتری کسب کرده و با افزایش اعتبار، مخاطبان اعتماد بیشتری به برند و کسب و کار شما پیدا می کنند.
رسانه های تبلیغاتی انواع مختلفی دارند و به اشکال مختلفی دسته بندی می شوند. رسانه ها قابل تقسیم بندی
به سه نوع ادراکی، شناختی و فنی انتقالی قابل تقسیم بندی هستند.
رسانه های ادراکی به انواعی از رسانه گفته می شود که به مکان و زمان مربوط هستند؛ مانند بیلبورد هایی که در سطح شهر دیده می شوند. رسانه های شناختی به انواعی از رسانه گفته می شود که با تصویر، زبان، خط و موسیقی در ارتباط است؛ اغلب تبلیغاتی که می بینیم از این نوع می باشند. رسانه های فنی انتقالی نیز به رسانه هایی مانند تلویزیون، رادیو، اینترنت و از این قبیل گفته می شود. مهم ترین گام هایی که باید در انتخاب رسانه تبلیغاتی مناسب به آن ها توجه داشت:
*هدف گذاری از مهم ترین گام ها برای انتخاب رسانه تبلیغاتی است؛ باید مشخص کنید که کدام محصول باید ارائه شده و مخاطب تبلیغات کیست.*
بررسی و در نظر گرفتن رفتارهای مشتریان و مخاطبان هدف برای انتخاب رسانه تبلیغاتی نیز حائز اهمیت است.
*بودجه مورد نیاز برای تبلیغات نیز باید پیش از انتخاب رسانه تبلیغاتی باید تعیین شود؛ چراکه تبلیغات در صورتی موثر است که حداکثر نرخ بازگشت سرمایه را داشته باشد و این موضوع تنها زمانی اتفاق می افتد که بودجه مشخص شود و بر اساس آن تصمیمات تبلیغاتی گرفته شوند.
*در نهایت لازم است انواع رسانه و تعداد مخاطبان آن ها برای سنجیدن آنکه این رسانه بیشترین بازدهی را با توجه به شرایط شما خواهد داشت، مورد بررسی قرار بگیرند.