تبلیغات تجاری و بازاریابی جزء جدانشدنی از تحولات دنیای امروز است. مهم ترین ابزار بازاریابی، تبلیغات بازرگانی به وسیله رسانه های متفاوت می باشد. دنیای غرب دراین راستا مطالعات و تلاش های فراوان و اثرگذاری را داشته است، اما کشور ما، ایران منشور منسجمی را برای این ابزار قدرتمند ندارد، تا بتواند آن را به سمت رشد کسب و کارها و ورود به دنیایی تجارت بین المللی خود سوق دهد.
تبلیغات تجاری به این علت که میتواند به صورت مستقیم بر فروش و درآمد و سود شرکتها تاثیر بگذارد، همواره تخصصی ارزشمند بوده و زمینههای شغلی گسترده و متنوعی را برای علاقهمندان به این حوزه ایجاد کرده است.
انواع تبلیغات تجاری در ایران
در حالی که شما برای تبلیغ کسب و کار خود ایده های تبلیغاتی را برنامه ریزی میکنید، باید تصمیم بگیرید که کدام رسانه مناسبترین گزینه از انواع تبلیغات تجاری شما خواهد بود. شما میتوانید از چندین روش تبلیغاتی از فهرستی که در زیر آورده شده انتخاب کنید:
- تبلیغات صوتی
- تبلیغات دیداری
- تبلیغات محتوا
- تبلیغات محیطی
افرادی که علم تبلیغات را میشناسند هزینهای به مراتب کمتر پرداخت کرده و بازدهی قابل قبولتری بدست میآورند.
بسیار حائز اهمیت است که این تبلیغات به صورت اصولی و حرفه ای انجام شود. نوع تبلیغ نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است چرا که اگر درست تبلیغ شوند سبب سرمایه گذاری و کسب سود موسسه ها میشود.
یکی دیگر از عوامل مهم در انتخاب نوع تبلیغات، مدت زمان تاثیر گذاری آن است، یعنی مدتی که طول می کشد تا هزینه ای که برای تبلیغات پرداخت کرده اید برگردد و همچنین کسب و کار شما به سود دهی برسد. اما مدت زمان رسیدن به نقطه سوددهی در صنایع و مشاغل مختلف فرق دارد.
دیوید اگلوی در کتاب «رازهای تبلیغات» مینویسد: «آنچه تبلیغات میتواند برای شما انجام دهد ایجاد حساسیت در یک بازار است»

تبلیغات صوتی تجاری و انواع آن:
- تبلیغات صوتی:
تبلیغاتی که از طریق دستگاه ضبط صدا جهت معرفی محصولات یا خدمات شما انجام می شود را تبلیغات صوتی می نامند. با شروع قرن بیستم و ظهور قابلیت انتقال صدا دریچه ی نو در زندگی انسانها گشوده شده و بعد از مدتی صدا نیز به عنوان یک ابزار کلیدی برای تبلیغات شناخته شد. با اینکه شاهد ظهور روشها و بسترهای تبلیغاتی جدیدی هستیم اما هنوز هم تبلیغات صوتی جایگاه خود را حفظ کرده است. هنوز هم اکثر رادیو های معمولی شاهد حجم عظیمی از تبلیغات صوتی هستند .همچنین تبلیغات صوتی در بسترهای جدید فناوری مبتنی بر تلفن های همراه نیز جایگاه بسیار قابل توجهی دارند.
تبلیغات، از واژه لاتین “Advertere” گرفته شدهاست که به معنای “چرخاندن ذهن X نسبت به X ” است.
- رادیو:
فرستادن تبلیغات صوتی در قالب فایل های از پیش ضبط شده بسیار رایج و تاثیرگذار هستند. چنین قابلیت های جدیدی یک فرصت طلایی را برای استفاده از تبلیغات صوتی فراهم کرده است. تبلیغات رادیویی یکی از سخت ترین رو های تبلیغاتی است چراکه; نه حرکتی، نه بویی، نه رنگی، نه تصویری بلکه فقط صدا دارد. تبلیغات رادیویی یا همان صدای تبلیع تلویزیونی است و یا یک نریتور که متنی را روی موسیقی هیجانی می خواند. تبلیغات رادیویی بسیار میتواند مفید و تاثیر گذار باشد.
- پیامک های تبلیغاتی صوتی:
پیامک صوتی امکان جدیدی در دنیای فناوری اطلاعات برای خبر رسانی و ارتباط گیری با آدم هاست. پیامک صوتی این امکان را فراهم میکند تا یک فایل صوتی از پیش ضبط شده به تلفن همراه مخاطبان ارسال شود. پیامکهای صوتی اهمیت بیشتری دارد چرا که پیامکهای صوتی دارای حساسیتهای خاصی هستند. شما باید به دنبال راه های خلاقانه ای باشید تا بتوانید مخاطب را تا انتهای پیام با خود همراه کنید. اگر میخواهید پیامک های صوتی تاثیرگذاری داشته باشید در قدم اول باید توجه خود را به مخاطبان هدف خود معطوف کنید. با کمی خلاقیت میتوانید مخاطبان را به سوی خود جذب کنید.
- تبلیغات دیداری:
تبلیغات دیداری یک روش موثر برای انتقال و درک اطلاعات تبلیغاتی است. تبلیغات دیداری شامل: لویزیون، تیزرهای تبلیغاتی ، تبلیغات اینترنتی ، روزنامه و مجلات ، تبلیغات متحرک و کالاهای مصرفی شما از طریق تلویزیون، فضاهای مجازی ،شبکه هایی مثل آپارات ، یوتیوب و … می توانید کسب و کارخود را معرفی کنید.
- تبلیغات محتوایی:
تبلیغ محتوا به معنای قرار دادن محتواهای در فرمتهای مختلف در مقابل چشم مخاطبین و جلب توجه آنها است. این استراتژی به مطرح شدن محتوا و برند شما کمک میکند و باعث موفقیت آن میشود. راههای زیادی برای تبلیغ محتوا وجود دارد. ویکی از شیوه های رایج و خیلی مهم و تاثیرگذار در زمینه تبلیغات این است که در مکان های مختلف در مورد محتوای کالا و خدماتتان اطلاعات بدهید که بسیار بسیار تاثیر گذار خواهد بود.منظور از تبلیغات محتوا نوشتن متن تبلیغات نیست بلکه تبلیغات محتوایی یکی از استراتژی های مدیریت بازایابی به منظور تولید محتوا است و هدف اصلی، پخش آن از طریق کانال های پولی و مرورگرها می باشد.
- تبلیغات محیطی:
شرکت ها معمولا زمانی به تبلیغات اعتقاد پیدا میکنند که سود آوری تبلیغات را لمس کرده باشند در غیر اینصورت کمی به آن در ابتدای راه بدبین اند. قطعا تبلیغات محیطی یکی از بهترین راههایی است که میتواند بدبینی این مدیران را به خوش بینی و سرمایه گذاری در تبلیغات محیطی تشویق کند. بیلبورد ها سازه های غول پیکری هستند که نمایانگر پوسترهایی بزرگ از محصولات و یا خدمات کمپانی ها و شرکت ها می باشند.
این بیلبوردها با دقت در نقاط پر تردد نصب میشوند که به صورت مداوم در دید عموم قرار بگیرند. هنگامی که در روز چندین بار برند شما و یا محصول شما دیده شود قطعا تاثیرش را در ناخودآگاه افراد خواهد گذاشت بدین صورت که وقتی بین شما و رقبایتان قرار است انتخابی داشته باشند ذهنیت آنها به خاطر تکرار دیداری که از برند شما داشته اند ناخود آگاه شما را انتخاب خواهند کرد. تبلیعات محیطی لزوما نباید در یک نقطه به صورت ایستا قرار داشته باشد.
تبلیغات محیطی میتواند بر روی اتوبوسها و یا وسایل دیگر حمل و نقل عمومی در سطح شهر و به صورت متحرک ایجاد شوند. که هم باعث زیبایی شهر میشوند و هم تبلیغات و برند شما در سطح شهر در جریان خواهد داشت.و همچنین عرشه پل ها جایگاه بسیار مناسبی برای تبلیغات محیطی محلی می باشد. تبلیغاتی که جامعه هدفش ساکنان یک منطقه خاص هستند می توانند با تبلیغات بر روی عرشه پل های عابر پیاده ی آن منطقه به اهداف خود برسند.
استفاده از انواع تبلیغات تجاری به موسسه ها این امکان را می دهد که بتواند کالا و محصولات خود را در سطح گسترده تری عرضه نماید. و این از وظایف مدیریت بازاریابی می باشد که بهترین استراتژی را برای آن اتخاذ نماید.
اهداف تبلیغات – اطلاع رسانی
- آگاه کردن مشتری از محصول جدید اهداف تبلیغات در مدیریت تبلیغات
- پیشنهاد استفاده جدید از محصول فعلی (موارد استفاده جدید یک کالا)
- آگاه کردن مشتری از قیمتهای جدید محصول
- آگاهی به مشتری درباره طرز کار محصول
- توصیف و تشریح خدمات موجود برای محصول
- تصحیح برداشتهای غلط مشتریان
- کاهش ترس مشتریان
- ایجاد تصویر مناسب برای شرکت
اهداف تبلیغات تجاری
ایده اساسی در تبلیغات افزایش فروش کالا یا خدمات و رشد کسب و کار است. علاوه بر این، اهداف دیگری از تبلیغات وجود دارد که قابلتوجه است.
- برای ترویج محصولات تازه وارد شده در میان مشتریان بالقوه.
- برای ترویج برنامه فروش شخصی.
- برای ایجاد آگاهی در مدتزمان کوتاهی بین حداکثر افراد در مورد کسبوکار خود.
- برای ورود به بازار ملی یا حتی بین المللی و ایجاد گروه جدید از مشتریان.
- برای بالا بردن حسن نیت و ایجاد اعتبار در میان مشتریان با وعده ارائه کیفیت بهتر محصولات و خدمات.
تبلیغات تجاری چگونه آغاز می شود؟
امروزه در ایران هر کسی که شروع به انجام یک استارت آپ جدید می کند اولین مسئله ای که به ذهن او می رسد این است که باید در این مسیر برای معرفی کسب و کار خود به عموم مردم از تبلیغات استفاده کند بیشتر تبلیغات زمینه جذابیت را برای مردم ایفا می کنند، به خصوص در امور تجاری که نیاز دارید مردم به فکر خرید بیشتر یا استفاده بیشتر از یک خدمات باشند تبلیغات تجاری بی شک یکی از بهترین راه ها ترغیب به سمت استفاده از یک کالا هستند.
زمانی که یک روش تبلیغات بتواند بهینه عمل کند مردم را به سمت خرید بیشتر و افزایش درآمد یک زمینه شغلی راهنمایی می کند. تبلیغات در زمینه های تجاری می تواند از روش های دیگر معرفی کالا یا خد مات به صرفه تر باشد. تبلیغات یکی از زمینه های اولیه تجارت محسوب می شود.
تبلیغات به دو دسته تبلیغات سنتی و تبلیغات مدرن تقسیم می شوند. که هر کدام از انها در گذشته و در حال حاضر تاثیرات خاص خود را بر روی مخاطب اعمال می کند. تبلیغات تجاری در واقع نوع خاصی از تبلیغات ترغیب کننده می باشد یعنی با استفاده از راهکار های کوچک شما را به خرید در زمینه های تجاری ترغیب می کنند.
یکی دیگر از راه های مختلف در تبلیغات تجاری، تبلیغات مدرن و تبلیغات اینترنتی است. این تبلیغات یک از زمینه های تبلیغات مدرن محسوب می شود همچنین در تبلیغات اینترنتی می توان به تبلیغات موبایلی و پیامک های تبلیغاتی هم اشاره کرد همه این زمینه های تبلیغاتی جز تبلیغات مدرن محسوب می شوند و تقریبا از اواخر قرن ۱۹ پا به صنعت تبلیغات تجاری گذاشتند.
تبلیغات تجاری شکلی از ارتباط غیر شخصی است که در ازای پرداخت پول به وسیلهی یک حامی مالی مشخص با استفاده از رسانههای گروهی، برای ترغیب مخاطب یا تأثیرگذاری بر او صورت میگیرد.در یک جهان آرمانی، هر سازندهی کالایی قادر خواهد بود با هر مصرفکننده دربارهی محصول یا خدمت ارائه شده برای فروش به صورت رو در رو صحبت کند. فروش شخصی به این فکر جامهی عمل میپوشاند.
تبلیغات نام تجاری
قابل مشاهده ترین نوع تبلیغات، تبلیغات ملی مصرفکننده است که نام دیگر آن تبلیغات نام تجاری است. این نوع تبلیغات بر توسعهی هویت و تصویر بلندمدت یک نام تجاری متمرکز است. تبلیغات نام تجاری سعی میکند تا تصویری برجسته از نام تجاری یک محصول ارائه کند.
یکی از اهداف تبلیغات تجاری اعلام موجودیت است و این مسئله زمانی دارای ارزش تبلیغاتی است که به دنبال فروش خدمت یا کالا باشد و از آن سودی کسب کند. تبلیغات با هدف آگاهی دهی و اطلاع دهی در جامعه انجام می شود و با افزایش سطح آگاهی جامعه، مشتریان حق انتخاب بهتری دارند. در بسیاری از مواقع اهداف تبلیغات تنها برای بقای یک شرکت نیست بلکه سعی در بالا بردن سطح آگاهی افراد در برابر پدیده های جامعه دارد. برای ورود به بازار تبلیغات تجاری باید فرهنگ جامعه که شامل آداب و رسوم ها و … می باشد را شناخت.
در بازار تبلیغات تجاری چه تبلیغ از سوی تولید کننده و چه از سوی شرکت تبلیغاتی ارائه شود در هر دو صورت به کیفیت توجه شده است. در صورتی که شرکت های تبلیغاتی تنها به فروش توجه کنند این مورد را اهداف تبلیغاتی خود در نظر بگیرند، به موفقیت کمی دست می یابند آن ها باید در نظر داشته باشند که تبلیغات یک محصول پس از مرحله تولید آغاز نمی شود بلکه در تولید باید علایق، سلیقه ها و روحیات مصرف کننده در نظر گرفته شود، همچنین باید شناختی کافی از مخاطبان از نظر فرهنگی و اجتماعی داشت. به عبارت دیگر مخاطب تعیین کننده است و دارای ارزش می باشد و انتخاب پیام، رنگ و موسیقی در تبلیغات باید با توجه به تنوع مخاطب انتخاب شود.